Lampaat - Lemmikeistä elinkeinoksi

Tilallamme on tällä hetkellä noin 150 lammasta. Kesällä 2010 emäntä sai päähänsä hankkia muutaman uuhen, joista yksi poiki kesän aikana. Loppukesällä tilallemme saapui myös pässi nimeltään Matti-Esko. Syksyllä lampaita tulikin vielä lisää ja talven aikaan syntyi myös uusia karitsoita.

Suurin osa lampaista oli puhtaita suomenlampaita. Tulevaisuudessa lampaiden määrää aiottiin kasvattaa ja emäntä hankkisi näin osan elannostaan. Niinpä heinäkuussa 2011 haettiin joukon jatkeeksi Torniosta reilut 50 uuhta lisää. Bääluku siis kasvoi reilusti kertahietolla.

Syksyllä 2011 Matti-Esko syrjäytettiin ja uusi komea Mozart-pässi pääsi astutuspuuhiin uuhien pariin. Maaliskuun lopulla 2012 alkoi karitsointirumba, jota kesti alkukesään saakka. Karitsoita syntyikin satakunta.

Kesällä 2012 haimme uuden pässin, Luka nimeltään, Takapajulan lammastilalta, Lavajärveltä. Luka on rodultaan Rygja, joka on norjalainen lammasrotu. Syksyn ja alkutalven Luka ja Mozart touhusivat navetassa ja jälleen helmikuun lopulla alkoivat karitsoinnit. Emiä oli tällöin n. 60  enemmän kuin edellisenä keväänä.

Pikkuhiljaa olemme hankkineet uutta emokantaa sekä jättäneet parhaita uuhikaritsoita tilalle uuhiksi.

Susiongelman vuoksi syksyllä 2015 päätimme pienentää emomäärän taas noin 50-60, edellisenä keväänä sen ollessa jopa 80.

Lihan suoramyynti astui aika pian aloittamisen jälkeen kuvioihin ja lähialueen ihmiset ovat ottaneet mieluusti suomalaisen karitsanlihan ruokapöytiinsä. Nyt meillä on myös oma tilamyymälä, jossa lihaa on tarjolla pakasteena ympäri vuoden. Kaikki tuottamamme liha hyödynnetään joko ravintolassa tai myydään suoraan asiakkaille. Lampaat teurastetaan, paloitellaan, pakataan ja pakastetaan Lallin Lampaassa, Köyliössä. Lisäksi olemme teettäneet makkaroita Teivon Lihassa Nokialla.

Kaitajarven-tilan-lampaat-kaksi-karitsaaKaitajarven-tilan-lampaat-rygja-rotu2